Wednesday, 13 March 2013

The Basic Of Makeup Stuff


Hai si cantik & si kacak.

Entry kali ini I nak bercerita pasal alat mekup.i tau mesti uols cakap, (alar we all kenal lar semua alat makeup!).. ish ish uols ni, jgn tak tau, ada jg gurl2 kt luar sana yang tak kenal langsung alat makup, yang taunya pkai bedak muka, ada yang just pakai bedak baby je, I puji sungguh kalau org yang just pakai bedak baby je kat muka, mst kulit diorg mulus & gebu kan  J

Remarks : all pic take from google. Tapi I edit balik untuk letak caption spt dibawah.

ok, lets start. Kita mulakan dengan --------------------------à




1. Foundation (Bedak Asas)









Foundation dalam bahasa melayu nya adalah “bedak asas”. Foundation ni adalah base untuk makeup muka supaya dapat menyembunyikan & menyamarkan cela2 serta parut di muka. Kalau uols guna  bedak asas yang sesuai dengan kulit uols, nescaya kulit uols akan nampak gebu, licin, glowing & flawless . kalau uols nak tau, foundation ada beberapa jenis mengikut kesesuaian kulit  masing2. Antaranya, liquid foundation, cream foundation , stick foundation & 2 way cake foundation. Jadi pilihlah foundation yg sesuai dengan jenis  & tone kulit uols . ok J





2. Powder (Bedak)






Bedak ada 2jenis, loose powder (bedak tabur) and compact powder (bedak padat). Untuk hasil muka flawless, sangat2 digalakkan memakai loose powder selepas kita pakai foundation supaya muka nampak gebu.Compact powder plak biasa digunakan untuk touch-up muka time ber makeup.






3. Eyebrow (Kening)






Untuk kening biasa kita familiar dengan eyebrow pencil kan?.. ok, itu memang yang biasa kita guna. Selain itu jg ada lagi dua jenis alat makeup untuk kening yang biasanya MUA & mak andam guna, iaitu eyebrow pallet & eyebrow mascara. Kalau uols nak tau eyebrow pallet, dia mcm eyeshadow kan & kebanyakkan warna adalah range warna coklat. Eyebrow mascara pulak dia sama dengan mascara yg kita guna kt bulu mata tu  tp warna eyebrow mascara base on warna coklat jugak,  terpikir mcm mana nak pakai eyebrow mascara??.,

ha, tgk pic kt bawah ni ok. Kebiasaannya uols boleh pakai eyebrow mascara ni after uols dah sharpe kan kening kemas2. 




Ingat, pilih tone color coklat untuk eyebrow untuk nampak lebih natural, warna hitam agak xsesuai sbb akan menampak kan muka kita “garang”.






4. Eyeshadow (Pembayang Mata)






Selain ada bermacam2 color, eyeshadow ni ada beberapa jenis jg. Biasa kita beli & kita tgk mcm yang mate / shimmer kan Kalau uols nak tau selain mate & shimmer, eyeshadow jenis krim & glitter powder pun ada. So uols boleh guna eyeshadow ni ikut kesesuaian uols. Kalau nak makeup time hari2 biasa , pakai lah yang mate itu sudah memadaii. mst korg akan nak natural + sweet.



5. Eyeliner (Celak Mata)




Ok, eyeliner pun ada beberapa jenis iaitu, pencil eyeliner, pen eyeliner, gel eyeliner & liquid eyeliner. Kalau untuk tahan lama I suggest uols guna liquid eyeliner atau gel eyeliner sbb yang ni ada waterproof.oh ya, pen pun ada waterproof, senang cter uols pilih lar yang waterproof sbb ia tahan lama. Uols pilih lah eyeliner yang uols pandai / suka guna. Ada sesetengah yang xpandai guna liquid eyeliner sbb takot comot. Hihi. Tak pe, cuba dulu & rajin2 lah praktis. Ingat praktis make perfect! .




6. Mascara (Maskara)






Pilih lah mascara mengikut kesesuaian uols. Apply mascara pada bulu mata uols. Mascara hitam adalah yg terbaik supaya dapat menonjolkan lagi mata anda yng menawan iteww..hihi.






7. Blusher (Pemerah Pipi)




Blusher adalah alat makeup yang paling gurl2 suka. Ye lah ,bila pakai leh naikkan seri muka. Pipi akan pink2 gitewww..ekekeke. Blusher juga ada beberapa jenis. Yang biasa kita guna yang compact tu kan, selain tu ada jenis powder /loose blusher, cream blusher, stick blusher & liquid blusher. Uols boleh pilih blusher sesuai dengan uols, kalau nak nampak natural boleh try jenis liquid atau cream, tapi kena pandai apply kt muka. Kalau xpandai nak apply, just guna yang compact blusher biasa je sbb yang tu kalau kita beli  dia bagi skali dengan berus so senang nak pakai J





8. Lip Liner (Pengaris bibir)



Sebelum kita pakai lipstick, sangat2 digalakkan pakai lip liner supaya nampak kemas & xcomot. Tapi igt , pilih lah lip liner, tone yang sama dengan lipstick ok.






9. Lipstik & Lips Gloss (Gincu & Pengilat Bibir)





Lipstik pun ada beberapa jenis tau. Pilih lah lipstick yang sesuai ngn bibir uols. Kalau bibir jenis kering tu jgn pilih lipstick jenis mate, sbb mate xmoist. Boleh pilih lipstick yang ada bahan pelembab. Uols boleh mintak suggestion dari SA tempat uols beli. Oh ya, if uols nak juga pkai lipstick mate, tipsnya after sapu lipstick tu, uols boleh apply pula lipsgloss. Lipgloss ni  ada fungsi untuk lembabkan bibir.
If uols nak nmpak nature boleh pilih untuk pakai lipgloss sahaja. Sangat2 lah sweet if uols mempunyai bibir yang merah semujadi, apply saja lipsgloss you look so sweet J





Ok, that’s all for makeup stuff yang I tau. Ini hanya lah basic sahaja.Mungkin ada lagi makeup stuff untuk setiap item itu yang I tak tau. I pun  masih baru dalam “dunia makeup” ini. So tak salah kita sharing apa yang kita tau kan?





thanks for reading,

L.O.V.E from Cik Tomato ~ Muahxxx







No comments:

Post a Comment