Wednesday, 19 June 2013

Khasiat Kacang Soya Hitam

Hai si cantik & si cantik!

jom tambahkan knowledge.
kita familiar dengan kacang soya putih kan, so jom kita baca plak apa khasiat yang ada pada kacang soya hitam.

Jika sebelum ini keenakan minuman kacang soya kuning lebih dikenali, kini sumber kacang soya hitam juga tidak harus dipandang ringan.

Kacang soya hitam pertama kali ditemui di China sejak berabad lalu dan kini antara makanan rutin di Malaysia.
Menurut pakar pemakanan, Indra Balaratnam, kacang soya hitam adalah sejenis kekacang yang tergolong dalam kumpulan sama dengan kacang soya kuning yang biasa didapati dalam minuman.

“Kacang soya hitam sememangnya padat dengan nutrisi yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Malah ia juga kaya dengan protein, serat, asid lemak omega-3, vitamin, garam mineral dan tidak keting­galan antioksida,” katanya.


Tambahnya, protein sememangnya diperlukan tubuh untuk pembinaan sel baru, membaik pulih sel lama dan membina otot badan terutama kanak-kanak bagi mencapai pertumbuhan optimum.

Berdasarkan Piramid Makanan Malaysia, kekacang seperti kacang soya hitam tergolong dalam kumpulan protein yang sebaris dengan ayam, ikan dan telur.

Kacang soya hitam me­ngandungi lebih banyak protein jika dibandingkan de­ngan kacang soya yang lain. Secawan kacang soya hitam yang dimasak mengandu­ngi kira-kira 15 gram protein berbanding dua gram daripada kacang soya lain.

“Selain padat dengan sumber protein, kacang soya hitam juga kaya dengan serat makanan. Serat makanan mempunyai pelbagai kebaikan termasuk menyebabkan rasa kenyang bagi membantu mengawal pe­ngambilan makanan secara berlebihan dan merendahkan kolesterol.

“Kaji selidik mendapati kebanyakan rakyat Malaysia hanya mengambil kurang daripada separuh serat makanan yang disarankan.

“Secawan kacang soya hitam mengandungi 15 gram serat makanan melebihi separuh daripada pengambilan harian serat makanan yang dicadangkan pakar iaitu 25 gram sehari,” katanya.

Makanan yang berserat tinggi seperti kacang soya hitam membantu dalam mengawal tahap gula dalam darah bagi pesakit diabetes. Pengambilan sekurang-kurangnya 200 gram kacang soya sehari dapat membantu mengurangkan risiko penyakit diabetes tahap dua.

Kacang soya hitam juga baik untuk jantung. Kandungan asid lemak omega-3 membantu menurunkan paras tryglyceride yang tinggi dalam darah dan pengambilan secara tetap mengurang­kan risiko serangan jantung.

Selain itu, ia juga me­ngandungi antioksida yang diketahui umum berpotensi membantu menurunkan risiko menghidap kanser.

Kandungan antioksida dalam kacang soya hitam juga lebih tinggi berbanding kacang soya kuning disebab­kan kulitnya yang hitam. 

ohhh, rupanya khasiat kacang soya hitam ini lebih bagus dari kacang soya lain & mempunyai kadar kandungan antioksida yang lebih tinggi dr soya biasa..

so lps ni boleh la kita minum air kacang soya hitam plak kan..

ha, i suka minum air kacng soya hitam yang ini..erm, mungkin kalau nak cari yang home made, susah kot sbb kita tak familiar dengan kacang soya hitam ni kan. or memang ada yang home made tapi i je yang xtau kan..hihihi

thanks for reading,

L.O.V.E from Cik Tomato ~ Muahxxx
No comments:

Post a Comment