Wednesday, 2 October 2013

Khasiat Buah Epal

assalamualaikum.

hai si cantik & si comel

nak berkongsi dengan anda "Khasiat Buah Epal" ini saya copy from page di FB.




Tahukah anda, sebenarnya epal merah dan epal hijau mempunyai rasa yang berbeza tetapi keduanya mempunyai khasiat yang sama iaitu banyak memberi manfaat kepada tubuh badan serta kesihatan mental.



Antara khasiat buah epal ini adalah :



Amalan menghidu epal dapat memperbaiki kapasiti peparu dan menenangkan fikiran.

Membersihkan saluran usus serta membuang racun dan toksid dengan pantas.

Mengurangkan risiko penyakit jantung.

Melindungi sendi tulang.

Membantu mengekalkan berat badan ideal (epal hijau).

Kandungan serat Epal berupaya mengisi perut yang lapar dan mencegah kita daripada makan berlebihan.

Meredakan masalah sembelit dan ianya makanan yang sihat untuk pesakit buasir.

Anti-kolestrol. Membantu dalam mengekalkan tahap kolestrol dalam darah.

Selepas makan makanan segera, elok amalkan makan Epal supaya dapat menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.

Saidina Ali Bin Abi Thalib :
“Apabila anda hendak makan Epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan Epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh angin akan lenyap.”

Selamat Mencuba !



thanks for reading,

L.O.V.E

Cik Tomato ~ Muahhx

No comments:

Post a Comment